Wat is een Fairtrade gemeente?

Fairtrade Gemeente is een eervolle titel die aangeeft dat een gemeente bijzonder veel aandacht besteedt aan Fairtrade. Van bedrijven tot het café op de hoek van school tot sportkantine, inwoners, in supermarkt en kledingzaak. Om de titel te behalen moet een gemeente aan een zestal campagnecriteria voldoen. Een onafhankelijke jury toetst of gemeenten voldoen aan deze criteria en zich Fairtrade Gemeente mogen noemen.

De campagne streeft naar het vergroten van de vraag naar en het aanbod van fairtradeproducten. Om te zorgen voor meer werkgelegenheid en betere leef- en werkomstandigheden van boeren, producenten en hun gemeenschappen in ontwikkelingslanden moeten er namelijk meer fairtradeproducten verkocht worden. Ook in Nederland. De campagne stimuleert dit door ondernemers, werknemers, inkopers en consumenten met positieve aandacht en publiciteit te belonen voor hun keuze voor fairtrade.

De Fairtrade Gemeente campagne bestaat ook in het buitenland. In 2001 werd Garstang, een klein stadje in Engeland, de eerste Fairtrade Town ter wereld. Inmiddels volgden al bijna 2300 gemeenten dit voorbeeld. Kijk voor meer informatie op www.fairtradetowns.org. In 2007 namen ICCO, de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels en Stichting Max Havelaar het initiatief om de campagne ook in Nederland uit te rollen. In 2009 werden Goes en Groningen de eerste Fairtrade Gemeenten van Nederland.

Lees verder: Fairtrade gemeente criteria