Hof van Twente eerste Fairtradegemeente van 2019

All Rights Reserved by Barbara Trienen Photography

Hof van Twente is als eerste in 2019 officieel uitgeroepen tot Fairtradegemeente op vrijdag 22 maart. Burgemeester Ellen Nauta ontving het bekende oranje Fairtradegemeente bord onder luid applaus tijdens de feestelijke bijeenkomst in het gemeentehuis in Goor, van Stichting Fairtrade Gemeenten Nederland.

Ruim 100 geïnteresseerde wereldburgers vulden de raadzaal van Goor tot aan de nok om de eerste toekenning van 2019 te vieren. De uitreiking volgde op een intensieve campagne van het kernteam Fairtrade Hof van Twente om de diverse doelen te behalen. Zo wordt er nu bij 50 winkels, horecagelegenheden en bedrijven, fairtrade koffie en thee geschonken of verkocht. De gemeente zelf heeft hierbij een voorbeeldfunctie. Fairtrade betekent dat producenten overal ter wereld een eerlijke prijs ontvangen voor hun product, zodat zij in staat zijn lokaal aan hun toekomst te bouwen.

Landelijk zijn er 85 Fairtradegemeenten en in Overijssel is Hof van Twente de vierde die de titel ontvangt. In haar toespraak keek voorzitter van het kernteam, Annelies Heeres, al even vooruit: “Utrecht is de eerste die zich Fairtradeprovincie mag noemen, Friesland de tweede, dus Overijssel…?” Waarop de zaal enthousiast instemde. Bezoekers en inwoners worden binnenkort langs de toegangswegen verwelkomt door de bekende oranje Fairtradegemeente borden. Burgemeester Ellen Nauta nam tijdens de bijeenkomst trots het eerste exemplaar in ontvangst.

Het toegestroomde publiek werd getrakteerd op een diverse middag met onder meer de Fairtradesong door het kinderkoor van de Muziekschool, een Fairtrade modeshow van Bello-eco en een pittige Braziliaanse sambadans. Ter illustratie vertelde Henry Blankhorst van de PLUS in Markelo over zijn toegenomen winkelpubliek sinds zijn aansluiting bij Fairtrade.

De bijeenkomst vormt ook het startschot voor meer Fairtrade- en duurzaamheidsactiviteiten aangespoord door de nieuwe ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties (VN), de zogeheten Global Goals. Denk hierbij aan doelen als armoedebestrijding, gendergelijkheid en in het verlengde van fairtrade ook verantwoorde consumptie en productie. Hierover presenteerden Frank Bartelink en Bert Eggink van Hofkracht, een groep enthousiaste inwoners die zich inzet voor duurzaamheid. Duurzaamheidspionier Bas Morsink lanceerde zijn initiatief om via een moderne versie van de klassieke SRV-wagen, fairtrade – en streekproducten aan de man te brengen. Zij riepen gezamenlijk de gemeente op om zich aan te sluiten bij de campagne Gemeenten4Global Goals.

Geplaatst in Nieuws.